Vişnenin çekirdeği de kullanılır mı demedik, onu da değerlendirdik. Vişne çekirdeğinden elde edilen unun bazı fiziksel özellikleri incelendi. Vişne çekirdeği ununun pastacılık sektörü gibi alanlarda alternatif olarak kullanılabileceği tespit edildi.

Çikolata sanayinin temel hammaddelerinden olan kakaonun sadece çekirdeklerinin kullanılmadığını, kabuklarının bile işe yaradığını göstermek amacıyla çalışma yapıldı.

Bir başka atık değerlendirme çalışması olan bu araştırmada, kabuklardaki değerli bileşenler ayrıştırılarak özel yöntemlerle çok küçük boyutlarda kapsül haline getirildi. Daha sonra, sağlık etkisi bakımından zenginleştirilmiş ürün eldesi için ayrana katıldı.

Elma kabuklarından biyoaktif bileşen elde edilerek atıkları değerli hale getirildi.

Yapılan çalışmalarda elmada bulunan bazı değerli bileşenlerin, kabuk kısmında daha fazla bulunduğu bildirilmektedir. Bizim yaptığımız çalışmada kabuk atıklarının değerlendirilerek bu bileşenlerin geri kazanımı sağlanmıştır. Elmada bulunan antioksidan maddeler gözle görülemeyecek kadar küçük (nano boyutlarda) üç katmanlı kapsül haline getirilerek dayanıklılıkları arttırıldı. Gıdaya katılarak, o gıdanın antioksidan kapasitesi arttırıldı.

Ürünün normalde 1 yıl olan raf ömrü, 6 ayın da altına inmişti. Soruna çare arayan firma yetkilileri, İTÜ’de aradıkları bilimsel desteği, İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi’nin işbirliği ile İTÜ Gıda Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Beraat Özçelik’ten sağladılar.

28 Kasım’da İstanbul’da Gıda, Metabolizma & Sağlık, Biyoaktif Bileşenler ve Doğal Katkılar Kongresi Bioactive tarafından gerçekleştirildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Doğal Katkılar, Fonksiyonel Bileşenler ve Sağlık Mükemmeliyet Merkezi (DOKAM) projemiz bünyesinde düzenlenen Gıda, Metabolizma & Sağlık, Biyoaktif Bileşenler ve Doğal Katkılar Kongresi, 28 Kasım 2016 tarihinde İTO Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.